Zelený prášek prospěšný pro zdraví - MATCHA ČAJ

 Energetický gélMatcha čaj je zelený prášek, který vzniká drcením zeleného čaje, přesněji listů čajovníku Camellia sinensis, z něhož se vyrábějí i všechny ostatní pravé čaje. Tento čaj je jiný v tom, že v něm jsou v něm použity celé listy, proto neztrácí živiny a má zvláštní chuť, která je přirovnávána k pšeničné trávě nebo špenátu. Každý prášek čaje matcha je jiný, a to z důvodu různé přípravy, mletí a zpracování.

 

Sklizeň Matcha čaje

Čaje jsou během roku sklízeny několikrát. Druhé sbírání se nazývá „second flush.“ Mnoho výrobců tohoto čaje se pokouší vytvořit podmínky pro to, aby mohli čaj sbírat i potřetí v roce. Ovšem ta nejlepší úroda je sbírána ručně, jednou ročně, přibližně v květnu. Čaj je vysazován přibližně v březnu. Na začátku dubna je vidět malé výhonky čaje a pak se přibližně na 20 dní zakryje slámou, aby na čaj dopadalo co nejméně slunečního světla. Tím se zpomalí fotosyntéza a zároveň se zvyšuje hladina chlorofylu a theaninu, což je aminokyselina, která se nachází jen v konkrétních druzích rostlin a hub. Byl objeven v roce 1849 v zeleném čaji z listů gyokuro. Zvýšený obsah theaninu způsobuje koncentrování glutamátů, které vytvářejí specifickou chuť umami, matcha čaj je tak sladší a není hořký právě díky vysokému obsahu aminokyselin.


MonK Nutrition e-shop nabízí možnost registrace.

Budeme vám posílat Newsletter s odkazem na nové články našeho Monk Blogu. (Nemusíte tedy hlídat sami kdy vyjde nový článek, podívejte se na naše články, jsou opravdu přínosné).
Pošleme vám odkaz na nový produkt ihned jak ho zařadíme do prodeje.
Rádi vás budeme informovat o slevách nebo výhodných nabídkách na e-shopu.


Po sklizni spodních dvou nejmenších a nejzelenějších lístků se tyto lístky paří, aby jim zůstala jejich barva a výživné látky a zastavily se procesy v listech. Potom se listy suší. Pokud jsou listy vysušené, tak se třídí podle kvality a uchovávají v chladu, aby byly připraveny k mletí. Melou se velkými žulovými kameny, aby nedošlo ke spálení tohoto čaje. Mletí 30 gramů matcha čaje trvá přibližně hodinu. Proto je finanční stránka ručně vyráběného čaje velmi náročná. V překladu i samotný název čaje nasvědčuje mletí, jelikož matcha znamená v překladu mletý. 

Energetický gélPoužití

Když se někde řekne „matcha čaj“ lidé si představí sytě zelený čaj v šálku. Avšak tento čaj se může přidávat také do smoothie, kávy nebo do palačinek. Lidé si často kladou otázku kolik kofeinu je v matcha čaji nebo obecně v zeleném čaji, o kterém je známo, že obsahuje velké množství kofeinu. Matcha čaj je ovšem mnohem bohatší, co se týče koncentrace kofeinu, protože obsahuje celé listy čajovníku. Proto se nedoporučuje pít lidem, kteří mají problém při pití kofeinu a ani těhotným ženám, kojícím matkám a dětem. Pít matcha čaj před jídlem nebo po jídle? Je to jako s kávou. Nedoporučuje se pít před jídlem na lačný žaludek, protože může způsobovat bolesti žaludku a nevolnost.

Matcha čaj má nespočet dobrých účinků pro naše zdraví. Asi nejdůležitějšími jsou snížení rizika rakoviny, snížení rizika Alzheimerovy choroby, pomoc při hubnutí, tedy spalování tuků, ochrana před srdečními chorobami a hypertenzí, má detoxikační účinky a je významnou ochranou proti cukrovce typu 2.


Energetický gél

Potěšte své chuťové pohárky nezapomenutelným mléčným nápojem, instantním kokosovým mlékem s čajem matcha Monk Matcha Latte.

Monk Matcha Latte, BIO nápoj, 30 g

Monk Matcha Latte, BIO nápoj, 450 g 

Výrobce: KREŽ, s.r.o., SNP 89/175, 061 01 Spišská Stará Ves, Slovenská republika


Matcha čaj pomáhá zejména při rakovině močového měchýře, rakovině prsu, tlustého střeva, tenkého střeva a rakovině prostaty. Čínské studie dokazují, že lidé, kteří pili matcha čaj, měli o několik procent nižší riziko vzniku těchto rakovin. Tyto studie jsou však stále dost diskutabilní, protože nemůžeme říci, že pokud budeme pít tento čaj, tak nebudeme napadeni rakovinotvornými buňkami.

Energetický gél

Zelený čaj obecně pomáhá při koncentraci a zlepšování paměti a proto není překvapením, že i matcha čaj výrazně podporuje koncentraci a tvoří obranu proti vzniku Alzeimerovy choroby. Podle dalších studií matcha čaj může zvyšovat metabolismus a tak podporovat hubnutí, spalování tuků a udržování tělesné hmotnosti. Může také urychlit regeneraci svalů, zejména u sportovců, kteří jsou odkázáni na náročné tréninky. Zelený čaj a fyzická aktivita při hubnutí tvoří nerozlučitelnou dvojici. Zvyšují spalování tuků, zvyšují vytrvalost a snižují možnosti poškozování svalů.

Studie Ohsaki z roku 2006 říká, že spotřeba zeleného čaje je spojena se sníženou úmrtností a specificky snížení úmrtí co se týče kardiovaskulárních chorob. Tato studie však vyvrací možnost, že matcha čaj prospívá při ochraně proti rakovině.

Podle studie z roku 2013 je prokazatelné, že matcha čaj působí proti vzniku typu diabetu typu 2. Závěr této metaanalýzy ukazoval, že zelený čaj pomáhá při snižování koncentrace glukózy a inzulínu.

Zelený práškový čaj obsahuje velké množství chlorofylu, zeleného barviva rostlin, což způsobuje jeho typické zbarvení. Člověk se takto lehce dostává k příjmu chlorofylu a tím se lidské tělo může začít detoxikovat.

 

Zpět do obchodu