BANÁNY - co vše o nich (ne)víte

629large.jpg

  

Banán je tropické ovoce, které jistě všichni z vás znají. Jde nejen o chutné, měkké a sladké ovoce, ale také o bohatý zdroj vitamínů a minerálů prospěšných pro lidský organismus. I když jsou banány tropické ovoce a nejvíce se jich zkonzumuje právě v těchto oblastech jde o celosvětovou ceněnou potravinu, kterou dostanete čerstvou koupit kdekoli a kdykoli na světě.

Banán je schován v hrubší slupce. Pokud loupete každé ovoce proto, že právě ve slupce může být nejvíce pesticidů a jiných chemikálií z postřiků určitě oceníte jednoduché a pohodlné oloupání banánu. Rychle a jednoduše se dostanete ke sladké dužině plné vitamínů, minerálů, aminokyselin a dalších zdraví prospěšných látek.

Historie banánů

Předpokládá se, že domovem banánovníků je Papua – Nová Guinea. Archeologické výzkumy naznačují, že zde ke kultivaci banánovníků došlo kolem roku 5 000 p.n.l. Jsou to ale jen odhady. První zmínka o banánech se našla v buddhistických textech z roku 600 p.n.l. Alexander Veliký poprvé viděl banány na výpravě v Indii v roce 327 p.n.l. Od té doby se banány dostávají do dalších zemí světa.

První banánová plantáž byla prý v Číně vr. 200. Odtud se dostal banánovník do Palestiny a později do Afriky. Od roku 1502 se banánové sady začínají objevovat iv Karibiku a v Americe. Dnes se banány pěstují převážně v subtropických oblastech po celém světě.

 

bananas-21686_960_720.jpg

Banánovník

Banánovník je v podstatě obrovská bylina (kmen neobsahuje dřevnatá tkáň), která vyrůstá z podzemního stonku. Dorůstá výšky 3 až 8 metrů. Na první pohled může připomínat palmu, protože listy banánovníku jsou nahoře. Rozdíl mezi palmou a banánovníkem je ale právě v kmeni. Zatímco kmen palmy je dřevo, kmen banánovníku je nepravý stonek. Podlouhlé listy banánovníku mohou dosahovat délky i 3 metry a šířky téměř 65 cm. Záleží to ale na druhu banánovníku. Klidně se můžete setkat is banánovníkem, který dorůstá výšky 16 m ale i se zakrslým, který má pár desítek cm.

Listy

Listy rostou ze země. Dole, u země mají rozšířené stopky. Každým dalším listem stopky přibývají a nepravý stonek banánovníku získává tvar trouby. Přes troubu se protlačují další a další listy, čímž nepravý stonek banánovníku hrubne. Na konec vyroste ze země květ, který se protlačí až úplně nahoře.

Květy

Květ tvoří květenství, které je nejprve schováno ve fialovém poupatu v podobě slzy. Postupně se z něj otevírají listeny. Pod každým listenem je skryto květenství. Jako první se otevřou samičí květiny, za kterými následuje otevírání samčích květin. Ze samčích květin později vzniknou banány. Z každého soukvětí vznikne trs banánů, kterému se zvykne říkat „hand“ (ruka) a banánem „finger“ (prst). Květy mají nažloutlou barvu.

Banánovníky pěstované na plantážích jsou samoopylivé.

Po sklizni banánovník uhyne. Není to ale konec banánové plantáže. Podzemní stonek přibližně každých 6 měsíců vyžene výhonek (někdy i častěji). Výhonky se pravidelně stříhají, ponechají se jen silněji, které nahrazují odumřelé banánovníky.

Banán není jediné co se z banánovníku využívá.

-          fialový puk, který zůstane na konci květenství se konzumuje jako zelenina

- běžně se konzumuje i měkký střed stonku banánovníku

-          listy se často používá k servírování jídla místo talířů, nebo se do nich balí jídlo

-         vlákna banánovníku se používají k výrobě textilií a vyrábí se z nich i banánový papír

Zajímavosti o banánech

-         jeden trs banánů může obsahovat od 50 do 300 banánů, záleží to na druhu banánovníku, pěstování a podnebí

-    trs  může vážit od 22 do 65 kg

- na 1 ha se může vypěstovat 300 a více trsů banánů ročně

-          banánovník patří mezi trvalky. To, že odumře nepravý stonek neznamená, že zahyne celá rostlina.

- z botanického hlediska je banán bobulovina

-          listy banánovníku jsou celé. Jsou ale natolik jemné, že je může vítr roztrhat, čímž získávají svůj typický střapatý vzhled

-         banánovník je největší bylina na světě

-          banány se sklízejí zelené. Cestou na místo určení dozrají. Pokud dozrát nestihnou je zrání banánů vyvolané uměle ethylenovým plynem.

-          banán je nejoblíbenější ovoce na celé planetě. Ročně se jich sní cca 100 miliard kusů.

Vymírání banánovníků

Jelikož se banánovník rozmnožuje řízky a výhonky jsou citlivé na nemoci a škůdce. Stačí jeden patogen, který se nedaří zničit a může to vést ke zničení celého druhu banánovníku. Podobný případ se stal koncem 50. let min. století. Odrůda banánů Gros Michel, která dominovala světovému obchodu s banány se stala obětí půdní houby. Tuto odrůdu tak nahradila odrůda Cavendish, která má dnes odhadem 95% zastoupení na banánovém celosvětovém trhu. I když je tato odrůda odolná vůči půdní houbě má velmi slabou genetická rozmanitost. Odrůda Cavendish je stále slabší v boji se škůdci a nemocemi a předpokládá se, že nakonec vymře i tento druh banánů. V Asii se již objevil kmen houby, proti kterému je tato odrůda bezbranná.

bananas-1735007_960_720.jpg

Nespočet odrůd banánů

Existuje obrovské množství druhů banánovníků. Můžete se setkat s číslom 70 ale i 1000. Kolik jich tedy přesně je dost těžké zjistit. Barva dužiny může být od bílé po jasně žlutou a ne každý banán má žlutou slupku. Jsou také banány s bílou nebo červenou slupkou, banány dlouhé asi jako váš palec na ruce ale i větší než ty, které znáte z obchodu. Existují také banány čtvercové nebo banány s různými příchutěmi.

Některé plody jsou vhodné k přímé konzumaci, mohou se přidávat do koláčů, pudinků, zmrzlin nebo se z nich dělají nápoje. Některé banány se zase konzistencí ai chutí podobají bramborám a přesně tak se i připravují. Mohou se vařit, smažit nebo péct.

 

Zajímavé odrůdy banánovníků

I když je odrůda Cavendish, která se prodává iu nás, je nejrozšířenější nejde o nejsladší odrůdu banánovníků. Sladší odrůda je například Baby Banan. Tyto banány jsou sice sladší, jemnější a mají jemnou jablečnou nebo medovou chuť, ale jejich velikost je jen kolem 7 cm.

Červené banány jsou mnohem sladší než odrůda Cavendish. Mají červenofialovou slupku a dužina může být světle růžová až oranžová. Mají jemnou malinovou příchuť. Pěstují se v Jižní Americe, Asii, Africe a v Arabských emirátech.

Modré banány? Existují, mají konzistenci zmrzliny apříchuť vanilky. Jedná se o odrůdu Blue Java. Banány během zrání mají stříbro modrou barvu. Když jsou zralé barva slupky se změní na světle žlutou. Dužina „modrých banánů“ má téměř bílou barvu.

Banány Burru jsou další zajímavostí v tomto světě. Mají citrónovou a mírně štiplavou chuť. Jejich dužina může mít jemně křupavou strukturu, takže pokud si chcete zakřupat banán klidně můžete.

Banány Saga pocházejí z Filipín a používají se k vaření. Mají hranatý tvar a hrubou slupku. Jejich výživová hodnota je stejná jako výživová hodnota brambor. Tato odrůda se používá k výrobě koření známého pod názvem banánový kečup.

Co obsahuje banán.

Nutriční hodnoty banánu.

Ve středně velkém banánu (cca 120 g) se nachází:

Draslík – 400 – 500 mg
Hořčík – 32 mg
Měď – 0,092 mg
Mangan – 0,319 mg
Vitamin B6 – 0,433 mg
Vitamin C – 10,3 mg
Čisté sacharidy – 24 g
Vláknina - 3,1 g
Bílkoviny - 1,3 g
Tuk – O až 0,4 g

Kromě těchto vitamínů a minerálů obsahuje také: fosfor, selen, vápník, zinek, železo, kys. listovou, vitamin B2, B1, E a K.

Sacharidy se nacházejí jen ve zralých, žlutých banánech. Dokud je toto ovoce zelené obsahuje vlákninu (pektin a rezistentní škrob), která se během zrání ovoce mění na cukr.

Právě pektin a rezistentní škrob jsou látky, které mohou nejvíce příznivě ovlivňovat organismus.

Pektin

Pektin se nachází v každém ovoci a díky němu lze z ovoce udělat povidla. Čím více pektinu ovoce obsahuje tím lépe a rychleji povidla zhoustne. Nezralé ovoce obsahuje pektin nerozpustný ve vodě. Vlivem kyselin se ale mění na rozpustný ve vodě. Jako ovoce dozrává mění se pektin na rozpustný ve vodě. Tento typ pektinu váže na sebe vodu a změní svou konzistenci na gelovou.

Pektin může chránit organismus před rakovinou tlustého střeva Výzkumy, které se dělaly na buňkách lidského zhoubného nádoru potvrdily zvýšenou apoptózu (smrt buněk) rakovinových buněk. Pektin je tak zajímavým objektem pro další zkoumání ohledně rakoviny tlustého střeva.

Rezistentní škrob

Rezistentní škrob (odolný škrob) odolává trávení ai když byste jej zařadili mezi sacharidy jde o nestravitelnou látku, která se chová jako vláknina. Jak se ukazuje, může jít o velmi důležitou látku. Rezistentní škrob se během trávení dostane až do tlustého střeva, kde se stává potravou pro zdraví prospěšné bakterie. Následně vznikají mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které jsou potřebné pro správné fyziologické fungování orgánů.

Vliv na organismus a zdraví

Snížení cukru v krvi

Banány mohou snižovat hladinu cukru v krvi. Nezralé banány obsahují pektin a rezistentní škrob, což jsou druhy vlákniny. Oba druhy vlákniny snižují hladinu cukru v krvi po jídle.

Glykemický index - hodnota GI potravin určuje jak rychle po snědení zvýší potraviny cukr v krvi. Zdravé lidi tato hodnota v podstatě nemusí zajímat, pokud ale máte problém s cukrovkou 2. typu měli byste se konzumaci většího množství zralých banánů vyhnout.

Hodnota glykemického indexu nezralých banánů je kolem 30. Pokud je banán zralý jeho GI (glykemický index) je 60.


Hubnutí

Dva druhy vlákniny v banánech mohou podpořit i hubnutí. Vláknina zvětší svůj objem a zaplní žaludek. Pocit sytosti se dostaví dříve než při jiném jídle. Tato vláknina zároveň zpomalí vyprazdňování žaludku, čímž se budete cítit sytí delší dobu.

I když ohledně banánů a hubnutí neexistují žádné studie, existuje několik osobních zkušeností, kdy se podařilo lidem zhubnout i za pomoci banánů.

Předpokládá se, že za to může vláknina, která zvyšuje pocit sytosti a zpomaluje vyprazdňování žaludku. Pokud je chcete zařadit do svého jídelníčku při držení redukční diety sáhněte spíše po nezralých a zelených banánech, které obsahují více vlákniny ai vás lépe nasytí.

Vitamin B6, jehož je v banánech značné množství je při hubnutí poměrně užitečným pomocníkem.

-         přeměňuje sacharidy a tuky na energii. Dodá vám tak dostatek vitality na cvičení a zároveň podporuje spalování tuků.

Kromě toho vitamin B6 podporuje tvorbu červených krvinek, detoxikaci jater a ledvin a přispívá k udržení zdravého nervového systému.

Zdravý trávicí systém

Pektin a také rezistentní škrob příznivě působí i na trávicí systém. Vláknina udržuje střevní mikroflóru, která se zase stará o správné trávení a zdraví trávicího systému.

Kdy má banán nejvíce prospěšných škrobů? Dokud je zelený a nezralý. Banány nemusíte jíst zelené, abyste získali potřebné množství užitečné vlákniny. Určitě by ale neměly mít už hnědé fleky a být přezrálé. Zralé banány obsahují místo škrobu cukr, kterému se při hubnutí snažíte vyhnout.

banana-3716092_960_720.jpg

 

Zdravé srdce

Banán obsahuje minerály, které jsou nezbytné pro zdraví srdce. Draslík a hořčík snižují krevní tlak. Snížení tlaku krve draslíkem snižuje i riziko vzniku mrtvice, koronárních srdečních chorob či infarktu myokardu o 27%.

Hořčík se podílí na základních fyziologických, biochemických a buněčných procesech regulujících kardiovaskulární funkce. Nedostatek hořčíku se spojuje s více kardiovaskulárními onemocněními jako hypertenze, ateroskleróza, srdeční arytmie atp.

Zdravé ledviny

Ledviny jsou orgánem, který reguluje hladinu draslíku v organismu. Při jeho nedostatku se ale mohou vážně poškodit. Draslík se stará o dostatek tekutin uvnitř buňky, jeho nedostatek může způsobit dehydrataci, která vede k poškození až apoptóze buňky. A protože jsou k dehydrataci nejvíce náchylné ledviny může to vést k jejich poškození.

Několikaleté výzkumy a pozorování prokázaly, že pravidelnou konzumací banánů (2 – 3 krát do týdne) se riziko vzniku ledvinových onemocnění snížilo o 30% oproti lidem, kteří banány konzumovali vzácněji nebo téměř vůbec.

Zdravá pokožka

Banány obsahují také mangan, který zvyšuje odolnost kožních buněk, chrání je před poškozením volnými radikály. Podporuje produkci kolagenu, díky čemuž je pokožka pevnější a pružnější. Jeho účinky nejsou omezeny jen na pokožku, ale působí i na orgány a tkáně v organismu.

Antioxidanty

Banány obsahují řadu různých druhů silných antioxidantů. Zachycují volné radikály. Mohou tak zabraňovat předčasnému stárnutí organismu, vzniku rakovinových nádorů a pod. Mezi zajímavé antioxidanty, které se nacházejí v banánech patří dopamin a katechin.

Katechin zabraňuje ukládání škodlivého cholesterolu na stěny cév. Pomáhá štěpit tuky (čehož lze využít i při hubnutí) a snižuje riziko vzniku srdečních chorob.

Dopamin, neurotransmitér si většina z nás spojuje s dobrou náladou. Tvoří se v mozku ai dalších orgánech a zajišťuje přenos signálů mezi neurony. Za dobrou náladu odpovídá dopamin, který se vytvoří v mozku. Dopamin, který se vytvoří v orgánech, nebo jej přijmeme formou stravy na naši náladu nemá vliv. A přesně to platí io dopaminu v banánech, kde tato látka plní funkci silného a účinného antioxidantu.

weightlifting-3102642_960_720.jpg

Banány – ideální ovoce pro sportovce

Banány se často označují jako výborné jídlo pro sportovce. Je to díky jejich obsahu živin a lehce stravitelných cukrů. Zároveň mohou příznivě působit proti svalovým křečím, které jistě každý sportovec zná. Z čeho přesně křeče vznikají se neví, předpokládá se ale, že je za tím nerovnováha tekutin v organismu. Udržení rovnováhy tekutin v organismu má na starosti draslík, který je ve značném množství v banánech.

Draslík ale není všechno co sportovec či fyzicky aktivní člověk z banánů využije. Tři druhy přírodních cukrů (sacharóza, fruktóza a glukóza) jsou výborným zdrojem energie bez tuků a cholesterolu. Z tohoto hlediska je banán ideálním občerstvením před, během i po sportovním výkonu. Zvlášť vhodný může být při vytrvalostních sportech. Pokud si nemůžete s sebou vzít banán klidně můžete do kapsy schovat například Monk Tropical gel, který kromě banánů obsahuje i citrusy a prášek z dužiny baobabu.

Lepší spánek a lepší nálada díky banánům?

I když vám banán nezlepší náladu díky dopaminu může se tak stát s pomocí tryptofanu. Tryptofan je aminokyselina, která podporuje tvorbu serotoninu a melatoninu.

-         serotonin – říká se mu také hormon štěstí, zlepšuje náladu a celkem organismus uvolní. Snižuje podrážděnost, může pomoci s depresemi a zlepšuje kognitivní funkce

-   melatonin – říká se mu také hormon spánku a v organismu se běžně produkuje vždy podvečer. Díky melatoninu rychleji usneme a spánek je hlubší, nepřerušovaný a celkově kvalitnější. Zároveň ovlivňuje pravidelnost spánku (usínáme a budíme se v přibližně stejný čas). Jeho nedostatek způsobuje insomnii (nespavost), problémy s usínáním a buzení se během noci.

Melatonin, serotonin a draslík jsou ideální kombinací pokud nemůžete večer usnout pro stres. Draslík uvolní svaly, serotonin zlepší náladu, pomůže zapomenout na problémy a melatonin navodí ospalost. To vše získáte snědením jednoho banánu večer.

Provitamin A v banánové slupce

Banánová slupka obsahuje antioxidanty a provitamin A. Nejednou ji domorodci používají k hojení ran, zvláště popálenin. Vitamin A příznivě působí na pokožku, zlepšuje její hojení, zvyšuje její vlhkost, podporuje regeneraci kožních buněk a zvyšuje obranyschopnost kůže.

Banány jako rizikové ovoce

Banány se obecně považují za zdravé ovoce s množstvím vitamínů a minerálů pro udržení zdravého organismu. Mohou ale způsobit problémy lidem, které trápí cukrovka 2. typu.

Zralé banány obsahují hodně cukru, čímž mohou zvýšit hladinu cukru v krvi. Problémy může způsobit konzumace většího množství zralých banánů. Při střídmé konzumaci by neměly uškodit. Pro každý případ je ale dobré měřit si hladinu cukru v krvi, abyste zjistili, zda vám banány mohou způsobit zdravotní problémy.

Nezralé banány mají spíše opačný účinek, regulují hladinu cukru v krvi a jejich glykemický index je nízký.

Banány byste rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku. Ať už dáte přednost zralým nebo nezralým je na vašem uvážení. Určitě ale získáte spoustu živin, které mohou udržet organismus zdravý a vitální.

 

Na túru, do práce, do školy nejlepší jsou banány.

Místo dvou kilo banánů, vezmi Tropical gel s sebou.

 

 

https://www.britannica.com/plant/banana-plant

 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25449450/

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-bananas#TOC_TITLE_HDR_7

https://botanic.sk/slovnik-pojmov/pektiny

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12680234/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11709851/

https://www.vup.sk/index.php?mainID=1&navID=43

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21403995/

https://journals.lww.com/cardiologyinreview/Abstract/2014/07000/Role_of_Magnesium_in_Cardiovascular_Diseases.5.aspx

https://www.brainmarket.sk/blog/preco-je-draslik-dolezity/

https://www.healthxchange.sg/food-nutrition/food-tips/good-reasons-eat-banana-today

https://www.nutriadapt.sk/zaujimave-cteni/tryptofan-ma-vlyv-na-dobru-naladu-aj-chudnutie-nechyba-vam-v-strave?lang=cz

https://sk.wikipedia.org/wiki/Ban%C3%A1novn%C3%ADk

http://www.mladyvedec.sk/banany/

https://www.homestratosphere.com/different-types-of-bananas/

------

Zpět do obchodu