KOŘEN MACA – víte čím je vyjímečný?

1133large.jpg

 

Maca, nebo peruánský ženšen je název rostliny, která roste v Andách v Peru v nadmořské výšce 4 000 m.n.m. V nepříznivých klimatických podmínkách jsou prosperovány pouze rostliny, které jsou odolné. Na rozdíl od rostlin, které rostou za přijatelnějších podmínek, vynikají tato vyšší množství aktivních a účinných látek. Musí se vypořádat s drsnou povahou, výkyvy počasí a nehostinnými podmínkami. Maca je v tomto ohledu bezpochyby řidič.

Maca Root - Použití

Maca se po staletí používá jako denní jídlo. Ale nejen sloužila jako jídlo. Bylo to přičítáno mnoha dalším účinkům a jeho dopad na lidské tělo stále provádí mnoho diskusí, výzkumu, testů a studií.

Kořen této rostliny se podobá řepě nebo ředkvičce a chuť je nejvíce podobná bramboru. Může být konzumován syrový a také vařit, může být přidán do salátů, nápojů nebo džemů. V naší zemi můžete nejčastěji splňovat její podobu prášku. Maca sušený kořen prášku se používá jako doplněk výživy, poté se sportovci dostanou hlavně

maca-flour-1502821.jpg

Maca - druh

Existuje několik typů této rostliny, které se od sebe liší, zbarvení a také jejich účinky na tělo.

Žlutá maca - (žlutý prášek) Jeho možné účinky budou ocenit zejména ženy. Je přičítáno jeho účinkům, jako je zmírnění příznaků menopauzy, udržování hormonální rovnováhy, zvyšování plodnosti žen a údajně ovlivňuje celkovou pokožku, udržuje zdravé, uvolňuje produkci akné, odlehčí skvrny pigmentu a čistí pokožku.

Červená maca - (červený prášek) všech odrůd rostliny obsahuje nejvíce antioxidanty, proto je považován za nejcennější typ. Zkoumáním zvířat Red Maca zjistila, že má prospěšný účinek na zvětšenou prostatu, může být také účinný proti rakovině prostaty a také zabraňuje úbytku kostí. Testy byly dosud provedeny pouze u zvířat a účinek kořene na lidi není prokázán, věří se, že by to mohlo podobně ovlivnit lidské tělo.

Černá maka - (tmavý prášek) Tento typ je často označován jako přirozená viagra. Podle studie z roku 2001 může žlutá MACA pozitivně ovlivnit motilitu spermií a zvýšit jejich množství. Mohlo by to také pomoci budovat svalovou hmotu, zlepšit paměť a zmírnit depresi.

Maca - zdroj vitamínů, minerálů a dalších zdravotních přínosů.

Maca je bohatým zdrojem živin. Obsahuje:

-Vitamins: A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), C, D a E

-Minerály a stopové prvky: Železo, hořčík, měď, sodík, draslík, zinek, vápník, bizmut, křemík, fosfor, selen, jód a boron

-Proteiny

-enzymy

-aminokyseliny

-Alaloidy

-steroly

-vlákno

-Makeans a mamamidy

- Mastné kyseliny

Díky množství živin, které kořen Maca obsahuje, se toto jídlo řadí mezi superpotraviny. Každá z těchto složek je prospěšná pro lidské tělo. Ačkoli každý typ kořene má své specifické plusy, má obecně maca na příznivém účinku těla.

Dopad na organismus

MACA není jen bohatý zdroj živin, ale také adaptogenem, látkou, která zvyšuje odolnost těla během stresu. Cvičení je také stresující pro lidské tělo. Nejlepší sportovci, kteří často porušují své vlastní záznamy, jsou neustále pod takovým stresem. Adaptogeny (včetně kořene maca) mohou zvýšit odolnost proti sportovce. Výsledkem je, že rekonvalescence po tréninku je kratší, tělo je rychlejší ve tvaru a je připraveno na větší zatížení.

Předpokládá se, že flavonoidy mohou zmírnit depresi a nižší krevní tlak.

Polyfenolové antioxidanty a glukosinoláty mohou chránit pokožku před UV zářením. Testy zvířat to potvrdily. Ale zde je nutné aplikovat Mac na kůži. Pokud to konzumujete, nebudete využívat její výhody.

Očekává se souvislost mezi glukosinoláty a rakovinou prostaty. Příjem této složky ve stravě může snížit riziko vzniku rakoviny prostaty. Jsou také uvedeny účinky této složky proti rakovině vaječníků.

maca-1360646_1920.jpg

Makeany a mamiky budou pravděpodobně hrát důležitou roli při zvyšování vytrvalosti, budování svalové hmoty, potlačování únavy a zmírnění stresu. Z tohoto důvodu se kořenové produkty Maca staly hitem ve světě sportovců.

Mamamidy a Makeans - jedinečné bioaktivní látky pouze v kořeni Maca

Mamamidy a make -ups jsou látky, díky nimž je tato rostlina tak výjimečná. Protože mnoho z nich není o těchto složkách známo pod kontrolou vědců z celého světa, kteří pomalu, ale jistě odhalují své pozitivní účinky na tělo. Po dlouhou dobu se předpokládalo, že je zodpovědný za zvýšení odporu těla, výkonu a vytrvalosti a že by se mohli podílet na budování svalové hmoty. V současné době jsou tyto názory potvrzeny a prokázáno také mnoho dalších pozitivních účinků těchto látek na tělo.

Mamamidy (Macics, amidové deriváty mastných kyselin s dlouhým řetězcem) jsou zajímavou součástí kořenů MACA. Nezohledňují se v žádné jiné rostlině (alespoň je neobjevili nikde jinde) a jejich obsah je také zajímavý. Existuje minimum čerstvého kořene, ale jejich množství se zvyšuje sušením kořene. Důležitou roli hrají glukosinoláty, lipidy a amidy. Většina mamidů se vytvoří, pokud je kořen sušen při teplotě asi 30 ° C. V důsledku vzduchu se sníží množství mamidů v sušeném palci.

Macicide, podle několika farmakologických studií, byla přičítána několika biologickým činnostem. Předpokládá se, že mamiky mohou působit na CNS (centrální nervový systém), kde regulují uvolňování neurotransmiterů (nosiče vzrušení), mohou mít pozitivní účinky na Alzheimerovu chorobu, mohou zlepšit kognitivní schopnosti, ale mohou také zabránit osteoporóze a potvrdit jejich schopnost Potlačte jejich schopnost potlačit únavu jejich schopností. Ale to není všechno. Mohou mít anti -zánětlivé, analgetické, anti -rakovinné, antioxidační účinky a také zvýšit ochranu krevních cév.

V kořene Maca se dosud objevilo až 18 typů makamidů. Každý z nich může pozitivně ovlivnit něco jiného v těle. Zatímco někteří z nich pracují na CNS, jiní mohou zmírnit bolest nebo potlačit pocit únavy.

Testy myši prokázaly jejich účinnost ve stresu způsobeném cvičením. Myši, které dostávaly mamidy (kořen Maca), trvaly delší sekci, a poté, poté fyzicky náročný test, měly mnohem nižší úrovně stresových látek než myši, které nedostaly Mac. Předpokládá se, že mamamidy ovlivňují metabolismus energie, zvyšují produkci energie a potlačují únavu. Současně se Maca jako adaptogen ujistil, že tělo může lépe odolávat stresovým faktorům.

Další zajímavou složkou kořene maca jsou makaence (macaena, nenasycené deriváty mastných kyselin s dlouhým řetězcem). Ani tyto složky nejsou řádně prozkoumány, ale předpokládá se, že mohou regulovat metabolismus lipidů. Mohou snížit hladinu cirkulujících a buněčných lipidů v krvi obézních pacientů, a proto přispívat ke úbytku hmotnosti nebo zvýšení energie.

Některé typy make -upů byly také nalezeny v rostlinách, jako je Artemisia, lilek nebo rajčata. Makeany obsahují složky, které ničí rakovinné buňky způsobující rakovinu vaječníků. Ačkoli tato složka byla nalezena ve výrobcích make -upu lilku, je také věří, že se nachází v Mace, protože tato rostlina obsahuje více typů make -upu.

training-828744_1920.jpg

Dopad na sportovní výkon

Maca Root může zvýšit sportovní výkon, zvýšit vytrvalost a budovat svalovou hmotu. Po doplňcích potravin se Maca často datuje k vytrvalosti a síle. Ačkoli není přesně známo, jak je v tomto směru ovlivněn sušený kořen organismu Macy, existuje několik studií a testů (zvířat i lidí), které tyto účinky potvrzují.

8 účastníků podstoupilo testování. Každý z nich prošel na kole 40 km. Následně dostali dva týdny extrakt z Macy a Placebo. Po dvou týdnech se 40 km dlouhá trasa opět vydala na kole. Vytrvalost a výkon účastníků, kteří dostali extrakt od Maca, se výrazně zlepšily, a to nejen ve srovnání s jinými účastníky testu, ale hlavně ve srovnání s jejich výsledky před dvěma týdny.

Kořen Maca je rozhodně zajímavou plodinou z pohledu vědců, která skrývá obrovské množství živin, bioaktivních a vzácných látek, které se nenacházejí v jiných plodinách (nebo v minimálním množství). Ačkoli její výhody si všimly hlavně sportovců, Maca a produkty mohou být důležitým doplňkem k každému, kdo závisí na jejím vlastním zdraví. Sušený kořen má komplexní účinek na tělo a udržuje jej ve fyzické a duševní studeny. Vzhledem k tomu, že tato rostlina z nehostinného prostředí a stále ví, že to není známo, není známo, ale už ví něco o jeho pozitivním dopadu na tělo.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19689071/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11753476/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19781622/

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2016.1274905

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996920308449

https://www.intechopen.com/books/antioxidants-in-foods-and-its-applications/antioxidants-in-maca-lepidium-meyenii-as-a-supplement-in-nutrition

https://althealthworks.com/the-health-benefits-of-red-yellow-and-black-maca/

https://gymbeam.sk/blog/maca-zvysuje-plodnost-a-libido/

https://www.jamieson.sk/sk/maca-energia-zivota-podpora-plodnosti.b-279.html

https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-diet-maca-root

https://www.sportujeme.sk/co-je-maca/

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-maca-root#TOC_TITLE_HDR_11

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0102695X18307270

Zpět do obchodu