Strava při venkovním sportování v zimním období

Lyžařská sezóna startuje! Víte, jak si dopřát kvalitní svačinku přímo na lyžovačce? 

Monk bio produkty

V tomto článku poradíme co si dát na svahu nebo běžkách, aby bylo dost energie na fyzickou námahu. Doporučíme pár tipů na Monk produkty, které si lze vzít sebou a připravit jednoduše přímo venku.

Řada z nás tak hned po novém roce po více, jak půl roce vyráží na hory. A ať už jedeme jen takzvaně na otočku ráno tam a večer zpět, nebo na víkend či třeba celý týden je pro nás kromě lyžování a sportovního vyžití zásadní i stravování. Především to, které si dopřáváme přímo na svahu, kdy často řešíme, kde se najíst, kdy se najít a zda si sednout na zdlouhavý a mnohdy předražený oběd nebo se naopak odbýt jen kávou a nějakou menší svačinkou a vydatně se najíst až po lyžování.

Víte ale, jak by správná strava na lyžích měla vypadat, jaké by měla mít složení, co je v ní zásadní a jak vhodně při lyžování doplnit potřebnou energii i výživu?

Přinášíme proto několik tipů, jak na to!

 


Vydatná snídaně jako základ

Snídaně složená z kvalitních sacharidů, tuků a bílkovin by měla být základem každého našeho dne. Pokud navíc vyrážíme na cestu a během dne nás čeká i zvýšený energetický výdej, jako je právě při fyzické aktivitě, kterou lyžování představuje, měla by i naše snídaně být energeticky a výživově hodnotnější. Přece jen, náš fyzický výdej bude při spotu vyšší a je tak třeba mít dobrý základ. Rozhodně by se tak naše snídaně měla lišit od dní, kdy jdeme do práce, kde většinu dne prosedíme nebo od víkendů, kdy jsme doma a spíše relaxujeme a odpočíváme. Vydatnou snídaní navíc skvěle nastartujeme nejen náš organismus, ale i metabolismus, který bude daleko lépe fungovat a správně nakládat s naší energií.

Je však třeba myslet na složení snídaně. Ať už jsme zvyklí spíše na sladkou nebo naopak slanou snídani, vždy ji lze pojmout kvalitně a výživně. Ze sladkých snídaní můžeme vsadit například na snídaňové kaše, u slaných snídaní můžeme pro změnu vsadit například na celozrnné pečivo, ideálně založené na špaldové mouce, které doplníme šunkou s vysokým obsahem masa nebo tvarohovými sýry vynikající vysokým obsahem bílkovin.


Pitný režim i v zimě jako alfa omega 

Monk bio isotonický nápojAni při lyžování nebo jakémkoli jiném zimním sportu nesmíme zapomínat na správný pitný režim. Řada z nás totiž právě v zimě a v chladu subjektivní pocit žízně necítí, což může být někdy problém. Při sportu vydáme tekutiny a je třeba je tak řádně opět doplnit. Ideálně v podobě neslazené vody, popřípadě pro zahřátí například citrónovým či zeleným čajem, který v případě potřeby můžeme doplnit medem. 

 

Monk bio isotonický nápoj

Rozhodně ale platí, že bychom během dne, zvláště když sportujeme, měli vypít zhruba 2 litry vody. A zapomínat nesmíme ani na fakt, že třeba káva je spíš, než nápoj pokrm nebo že slazené bublinkové limonády žízeň prakticky nezaženou a nejsou ani správnou formou pro doplnění tekutin. Vhodné doplnění tekutin je vedle klasické vody i v podobě různých iontových nápojů, například jako je Monk Ionťák, který společně s tekutinami doplňuje i vypocené soli a minerály a umožňuje našemu organismu zase správně fungovat. Nabízíme také malé balení, ze kterého připravíte 500 ml nápoje kdekoli venku.

 

Zasloužená večeře po aktivním dnu

Pokud patříme mezi ty, kteří si na svahu nechtějí dávat oběd, dlouhé minuty čekat a spokojit se s kompromisy, rozhodně bychom neměli opomínat kvalitní večeři po návratu z lyžování.

 

Monk antistress ritual

Ať už v nějaké klasické oblíbené restauraci, kde se můžeme v klidu, a hlavně dle vlastní chuti najíst, tak třeba i v soukromí, doma nebo třeba na apartmánu, kde si uvaříme. Večeře by opět měla být bohatá na kvalitní sacharidy, tuky a bílkoviny a mít jejich vyvážený poměr. Vhodná jsou například dobře stravitelná masa jako je kuřecí a krůtí, ale třeba i zelenina nebo optimální přílohy jako jsou rýže či brambory, které jsou kvalitním zdrojem sacharidů. A zapomenout nesmíme ani na nápoje, zejména ty prohřívací, jako jsou například různá proteinová kakaová nebo kokosová mléka či speciální čokoládové krémové nápoje plné vitamínů a živin, jako například Monk Antistress Ritual. Samozřejmě v té nejlepší kvalitě, BIO a bez přidaných cukrů a další chemie jako například konzervanty, barviva a umělá sladidla.

Příprava nápoje je také snadná, stačí zalít instantní směs 50-80 ml horkého mléka nebo horkou vodou. Lze si vzít sebou ven a připravit kdekoli potřebujete.

 

Lyžování a lyžařské dovolené k zimě patří. Užívejte si jedinečného sportu na čerstvém vzduchu a v krásné přírodě hor. Ani u toho navíc nemusíte rezignovat na vlastní stravovací režim, kvalitní stravování a moderní životní styl. Stačí jen vědět, jak na to, a jak by se strava během sportu měla lišit od stravy během běžného dne.

Nemáte čas prohlížet e-shop co je zde nového? Nevadí. I pro vás mám řešení. Registrujte se do e-shopu, tím, že udělíte souhlas k zasílání Newsletteru se budete dozvídat automaticky o novinkách, článcích a užitečných informacích.

Vše vyrobeno v BIO kvalitě, na Slovensku, ve firmě KREŽ, s.r.o., SNP 89/175, 061 01 Spišská Stará Ves, Slovenská republika

 

Splňujeme několik norem

Jako výrobce si zakládáme na kvalitě našich výrobků. Neustále vylepšujeme naše procesy, abychom mohli našim zákazníkům dodat výrobky v nejvyšší dostupné kvalitě. Výrobky Monk nutrition vyrábíme tak, aby splňovaly přísné normy jako jsou FSSC 22000 - bezpečnost a kvalita potravin, BIO - výrobky ekologického zemědělství a Halal - norma pro čistotu do zemí jako jsou Spojené arabské emiráty nebo Katar. Každý výrobek, proto splňuje alespoň jednu normu.

Logo FSSC+BIO+Halal

 

 

image 130

Zpět do obchodu