Chia semínka

C7826C43-530A-4F62-A5FB-C87A29A29FF5
 
Jedná se o relativně dobře známé jídlo, které se může pochlubit bohatým množstvím živin, mimořádnou absorpcí tekutin, velkým využitím živin. Kvalitní semena Chia se nazývají super potraviny. Jaké jsou výhody semen Chia? Má tato povaha přírody také vedlejší účinky? Existují nějaká omezení spotřeby semen Chia? Věděli jste, že existují velké rozdíly mezi semeny Chia a lze je snadno najít? Stačí si přečíst hodnoty štítku a nutriční. Více v článku: Jídlo obsahuje přesně to, co je uvedeno na štítku!

10B139A5-51B6-4DBB-BEFD-0082E542ADC9

7 pozitivních účinků semen Chia

Toto super jídlo se často vyskytuje ve vědeckých studiích. Co ovlivňují semena chia s vysokou kvalitou pozitivně

 0C7F7A31-BA84-4A33-83FA-2A9F7F7563D2

1) Kůže a stárnutí

Mexická studie (1) ukazuje, že Chia lze považovat za semeno s vysokou antioxidační kapacitou (ORAC) a nový zdroj isoflavonů.

Věděli jste, že sójové isoflavony se používají pro přirozenou léčbu klimakterického syndromu?

Studie hovoří asi dvakrát vyšší koncentrace fenolických antioxidantů, jak je uvedeno v předchozích zdrojích.

Věděli jste, že ⇒ Spotřeba antioxidantů v přirozené formě má účinky na prevenci rakoviny a degenerativní onemocnění způsobené stárnutím (2) (3).

Tyto antioxidanty mohou mít také pozitivní účinky na kůži, když urychlují jeho regeneraci. Užívání semen chia může zabránit předčasnému stárnutí kůže v důsledku zánětu a poškození volných radikálů. Semena Chia však nemají laboratorní potvrzenou úroveň antioxidační kapacity ORAC.

 

201CB252-D5E3-4E22-ACA4-B469A475CA9D

2) trávení

Chia je bohatým zdrojem vlákna. Obsahují až 33,9% hmotnosti vlákna. Je to díky vláknu, že semena Chia mají prospěšný účinek na trávení.

Protikaneční aspekt vlákniny a pomoci při prevenci diabetu druhého typu (4) (5). Gel konzistence s kombinací s vláknem může mít probiotický účinek pro střeva

CHIA není všelék, rozmanitá a vyvážená strava v kombinaci se zdravým pohybem je základem zdraví. Odhaduje se, že 30 až 40% rakoviny lze zabránit správnou stravou (5)

Trávení souvisí také s zkoumaným a možným účinkem prodloužení sytosti (6). Účinek byl pozorován pouze při vysokých dávkách 15 g a 24g. Stejná studie také pozorovala významně nižší hladiny glukózy v krvi pouze při vysokých dávkách.

99C81E3F-17CD-4AE3-BB7B-2884ADD3874C

3) Zdraví srdce

V souvislosti se studií (1) představujeme (7) nebo zdravotní přínosy antioxidantů, abychom zabránili kardiovaskulárním onemocněním. Semena Chia jsou také známá svou protizánětlivou schopností a jako regulátor cholesterolu, také snižující krevní tlak (8) (9) (9). Další výhodou semen Chia pro zdraví srdce je jejich vysoký obsah zdravých tuků. To pomáhá tělu absorbovat vitamíny rozpustné u tuků A, D, E a K. Studie (12) od americké společnosti pro nutriční vědy také vypráví o sníženém riziku koronárních srdečních chorob při jídle omega-3.

 

 201CB252-D5E3-4E22-ACA4-B469A475CA9D

 

4) Prevence diabetu druhého stupně

Osivo vlákniny Chia udržuje hladinu cukru v krvi bez extrémních kolísání a zpomaluje absorpci jednoduchých cukrů. A to není všechno. Protože semena Chia jsou také bohatá na kyselinu alfa-linolenové, kromě vlákniny je to jedinečná kombinace, která zabraňuje diabetu druhého stupně, což je také indikováno argentinskou studií u myší (10). Mnoho článků se také hovoří o obrácení diabetu druhého stupně. Dokud však tento výzkum neprošel z myší na člověka a neexistuje žádný přesný postup a aplikaci lze hovořit pouze o prevenci.

 548C5B71-85B5-4AC3-AF1F-BF3F8E4E097D

5) Zdraví kostí a zubů

Semena Chia s vysokou kvalitou jsou bohatým rezervoárem vápníku, draslíku, hořčíku, fosforu a železa. Vápník přispívá k udržení zdraví kostí a zubů. Fosfor obsažený v Chia je také důležitý pro zdravé kosti. Hořčík, který udržuje zdravé zuby. Chia by měla být konzumována na rozmanitou a vyváženou stravu a také její část. Zdravé tuky v kombinaci s minerály a stopovými množstvími vitamínů jsou optimální kombinací pro každou stravu.

28DD828B-6535-456B-8B7B-AEB2742FBD47

6) Budování čisté svalové hmoty

Když se podrobně podíváme na nutriční hodnoty semen chia, zjistíme, že obsahují mnoho látek, které se doporučují pro budování svalů a dokonce i na stravu. Proč jsou kvalitní semena Chia stále více v kulturistice?

✔ jsou bohatým zdrojem bílkovin placených za růst a budování svalové hmoty ✔ jsou bohaté na zdravé tuky ✔ Přispívání ke snížení únavy ✔ Přispívání k řádnému fungování imunitního systému ✔ Přispívají k správnému fungování svalů

 

 

5584D916-8F02-4152-8381-56CE97DC28CF

7) Pomozte bojovat proti rakovině prsu a křeč z dělohy

V článku z časopisu Journal of Molecular Biochemistry popisují účinek kyseliny alfa-linoleové (omega-3) k regulaci růstu cervikálních nádorových buněk a pektorálních nádorových buněk (11). Pro správnou praxi a další typy rakoviny je zapotřebí několik výzkumů. Např. Kyselina alfa-linoleová pracuje opak rakoviny prostaty.

 

Možné nepříznivé účinky semen chia

Nepříznivé účinky jsou vzácné. Účinky chia ve vysokých dávkách nejsou přezkoumány, takže se doporučují pouze v malém množství. Také ve vysokém množství mohou způsobit trávicí problémy s vysokým obsahem vlákniny. V případě diagnostikované rakoviny prostaty nejsou výslovně doporučovány kvůli vysokému obsahu kyseliny alfa-linolenové, což může mít negativní dopad na tuto rakovinu. (12)

Nespavost

Vzhledem k nutričním hodnotám a zkušenostem jsou semena chia nevhodná pro večerní spotřebu, i když přímo neobsahují stimulanty.

Kdy se Chias neobvykle nedoporučuje?

Pokud užíváte léky na krevní tlak

Pokud užíváte léky na cukrovku

Pokud máte potíže s polykáním

Pokud jste na ně alergičtí

Na co si dávejte pozor?

Nejezte je na sucho, které není aktivováno ve vodě, mohou se držet stěn krku a způsobit trávicí problémy

Semena Chia, pokud jim nenecháte dostatek času ve vodě, se může držet zubů, které nelévají tekutinu, ale nalijte do tekutiny

Maximální denní dávka semen Chia

15G Chia Seeds je bezpečným množstvím pro toto super kvalitní super jídlo. Toto jídlo by mělo být pouze jako doplněk k rozmanité a vyvážené stravě a rozhodně ne jejím základem.

Zpět do obchodu